Nemokamas pristatymas visoje Lietuvoje nuo 44€! (išskyrus Neringą)

Oksidacinis stresas

Noriu dar šiek tiek paplėtoti temą apie antioksidantus, kadangi tai žinoti yra labai svarbu kiekvienam. Aišku tik žinoti nepakanka, reikia ir daryti, tik tuomet sulauksite rezultato 😊

Deguonies radikalų antioksidacinė galia (sutrumpintai ORAC) yra matuojama tam tikrais skaičiais/indeksu. Pateiksiu šiek tiek pavyzdžių, kad būtų lengviau suprasti ir vertinti.

Atlikta daug tyrimų, kuriais nustatyta labai didelė eterinių aliejų antioksidacinė galia. Tirta daug eterinių aliejų, jų sudedamųjų komponentų galia ir nustatyta, kad didžiausią antioksidacinį aktyvumą turi gvazdikėlių eterinis aliejus (Eugenia caryophyllus) 1078 700 μmol TE / g. Mirų e.a. 379 800, Kalendrų e.a. 298 300, Pankolių 238 400, Šalavijų 221 000….visą eilę eterinių aliejų ORAC indeksus matote nuotraukoje, o nuorodose galite išsamiau paskaityti apie tyrimus.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24262547/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28987365/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27214068/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814613014714

Tai reiškia, kad garinant eterinius aliejus jūs ne tik aromatizuojate savo patalpą, gaunate ne tik antibakterinį, antivirusinį efektą, gaunate ne tik teigiamą  poveikį nervų sistemai, bet tuo pačiu ir didelį antioksidantų kiekį. Tik nepamirškite, kad gvazdikėlių eterinis aliejus nerekomenduotinas garinimui (dėl didelio fenolių kiekio), tačiau lašelį galite pamaišyti su kitais e.a. Apie teisingą eterinių aliejų garinimą rašiau anksčiau.

 

Kasdienis kelias, kuriuo mes gauname antioksidantų, aišku yra maistas. Didžiausia antioksidacine galia pasižymi augalinis maistas. Su maistu mes gauname šiuos antioksidantus: vitaminai A, C, E, beta karotinas, likopenas, selenas, liuteinas, manganas, flavonoidai, katechinai, polifenoliai, fitosetrogenai…visi jie yra randami augaliname maiste.

 

Riešutai: pekano riešutai 17 940; graikiniai riešutai 13 541; lazdyno riešutai 9 645; pistacijos 7 983; migdolai 4 454; žemės riešutai 3166.

Ankštiniai augalai: raudonos pupelės 8 459; lęšiai 7 282; sojos pupelės 5 764.

Uogos: džiovintos slyvos 5770; šilauogės 2400; gervuogės 2036; avietės 1220; braškės 1540; vyšnios 670.

Šakniavaisiai ir daržovės: ciberžolių šaknų milteliai 127 068; imbiero šaknis 14 840; artišokai 9 416; česnakai 5346; raudonieji kopūstai 3 145; brokoliai 3083; raudonos salotos 2380; burokėliai 1776; špinatai 1 513; geltonieji pipirai 1 043; kale 1770.

Matote koks imbierų šaknų ORAC indeksas!!! O bendra curcumino ORAC vertė viršija 1500000 μmol TE / g. Neveltui aš visuomet pabrėžiu, kad šie hidrolatai odai yra tarsi jaunystės eliksyras 😊 o ciberžolė turi būti jūsų patiekaluose kasdien. Ne vien tik dėl antioksidantų, bet ir dėl labai reikšmingo priešuždegiminio poveikio. Tik reikia nepamiršti, kad ciberžolių miltelius būtina vartoti kartu su juodaisiai pipirais, dėl geresnio įsisavinimo. Vien ciberžolių biologinis įsisavinimas yra labai prastas, o vartojant jas kartu su pipirais, įsisavinimas padidėja 2000 kartų.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3783670/

 

Ir dar kartą apie tai, kokią naudą suteikia antioksidantai:

  • prailgina gyvenimą sulėtinant senėjimą ląstelių lygmeniu; 
  • blokuoja navikų susidarymą, antioksidantai netgi laikomi vaistu nuo vėžio; 
  • padeda apsisaugoti nuo Alzheimerio, Parkinsono ligų; 
  • užkirsti kelią diabetui; 
  • sumažinti išorinių neigiamų veiksnių poveikį; 
  • svarbus odai, jos jaunystei; 
  • padeda aktyvinti medžiagų apykaitą ir skatinti svorio kritimą.

 Tačiau antioksidantų nauda bus tik tuo atveju, jei maiste jų bus pakankamai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių